Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев представи пред

...
Изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев представи пред
Коментари Харесай

Обещават ред и усмивки в столичния градски транспорт от 1 януари

Изпълнителният шеф на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) Димитър Дилчев представи пред журналисти новия метод на таксуване в столичния градски превоз, който влиза в действие от 1 януари.

Това ще са електронни билети и ще се качват на естествената пластика на ЦГМ на цена от 3 лева и ultra light на цена от 80 стотинки, на които ще могат да се зареждат билетите с опция за прехвърляне.

Валидацията ще се прави единствено при качване в транспортното средство, устройствата са до всяка една врата. Ако не се валидира - глобата ще е от 3 лева, въпреки че ЦГМ даде обещание да прояви приемливост и първите седмици и месеци единствено ще приканват хората да валидират картите си. При потребност да се закупи билет от лидера също ще има подобен, само че той ще бъде от цена на 2 лева

Който няма такава пластика и такава карта, ще може да си я закупи и да зарежда на нея транспортни документи. В метрото остава опция да се употребява в метрото досегашният нормален книжен билет, само че той ще дава право единствено на едно пътешестване и единствено в метрото. Дилчев увери, че няма да има контрольори под прикритие.

За картите за градския превоз няма да има смяна от 1 януари. Картите единствено за една линия от градския превоз също отпадат. Годишната карта остава с цена от 365 лева

На въпрос на  дали ЦГМ се притеснява от безпорядък с билетите, Дилчев съобщи, че няма такива опасения, има подготвеност и такива са заредени на всички каси както на ЦГМ, по този начин и в метрото. Всеки, който е закупил книжен билет, има опция да го употребява до 1 март. Той се надява на гладко последователно минаване към новите електронни билети с прехвърляне за всеки, който е решил да пътува случайно.

За пътуването с безконтактни дебитни карти, кредитни карти или смарт устройство, Дилчев посочи, че това също се трансформира с билет за прехвърляне.

Общинският консултант Зафир Зарков изясни, че главната цел на смяната е да притегля нови пасажери, а не да ги отблъсква. От два месеца част от транспортните документи се радват на сполучлива продажба - картата за родители с деца до 2 години, младежките и ученическите карти и билетите с опция за прехвърляне.

Новите билети влизат от 1 януари и първият тип - билет 30+ на цена от 1.60 лева, с който в границите на половин час хората да могат да се прекачват безкрайно.

Вторият билет е 60+, с него рамките на час може да се употребява превозът на града и хората да се прекачват във всички транспортни средства - метро, трамваи, тролеи, рейс и по-късно да се довърши последният определен маршрут. Този билет ще е на цена 2.20 лева

Дилчев посочи още, че превозът на града е под опасност поради неналичието на финансиране- 50-60 млн. лева Зарков чака приходите в ЦГМ тази година продажбите на транспортни документи да доближат 130 млн. лева

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов добави, че проблемите за градския превоз не престават да бъдат съществени болести разноските за заплати и поради енергийните дружества. Той разчита на депутатите да подкрепят Столична община.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР